מגורים / חינוך

residency

איפה לגור

ישראלים רבים בקנדה חיים באיזור בטורונטו או בעיר השכנה Vaughan וסביבותיה, שם קיימת קהילה ישראלית גדולה (יש הטוענים שיש 120,000 ישראלים לשעבר רק באזור הזה).
אלו שרוצים להתרחק מהעיר עוברים בדרך כלל לאחת העיירות הסמוכות, באיזור שנקרא GTA (greater Toronto area), ויש שמרחיקים אף יותר.

היתרונות בסביבת חיים מלאה בישראלים די ברורים, אך נציין כמה מהם כאן בכל זאת:

  • התאקלמות ראשונית קלה יותר

  • תחושת זרות מופחתת

  • סיכוי לא קטן לקבל שירותים שונים מדוברי עברית

לעומת זאת, יכולים להיות גם כמה חסרונות כגון יוקר מחייה גבוה (המקומות שבהם יש הרבה ישראלים הם הרבה פעמים גם מקומות מבוקשים, מרכזיים ויקרים), והטמעות איטית יותר בחברה הקנדית עקב היכולת להסתדר עם אנגלית ברמה נמוכה יותר.

אנחנו, לדוגמא, נחתנו ישר באיזור רווי ישראלים כדי לתת לילדים קליטה קלה עד כמה שניתן במערכות החינוך. אם זאת, כעבור כשנה החלטנו לעבור לבית באיזור “קנדי” אסלי, כדי להרגיש את החוויה הקנדית במלואה. ההסתגלות הייתה מהירה וגם הילדים היו מאושרים!
אגב מאז שעברנו למקום החדש אנחנו אפילו לא חושבים בצחוק על חזרה ל-Vaughan ולבלגאן של העיר.
התאהבנו בעיירה ה”לבנה” שלנו 🏡

לסיכום, הבחירה שלכם איפה לגור מיד עם ההגעה לקנדה חשובה, והיא תלוי מאד במצב המשפחתי, הכלכלי והתעסוקתי שלכם”; אבל לפעמים כדאי לנחות במקום מוכר וקל יותר, ואז לשקול לזוז למקום מאתגר ומעניין לא פחות.

תוכלו להתייעץ במומלצי הנדל”ן שלנו כאן, ונשמח לעזור לכם בהתלבטויות הראשוניות לגבי מגורים - צרו קשר כאן.

rent

כללי הנדל”ן

בקנדה יש שמות מעט שונים לסוגים של בתים, למשל: בית פרטי (detached), דו-משפחתי (semi-detached), בניין דירות (condo) ו”בתי רכבת” (town house).

איכות הבנייה בקנדה גבוהה מזו שבישראל, גם מאילוצי מזג האוויר וגם כי… ובכן קנדה! לכן בכל בית שתבחרו יהיו מערכות חימום וקירור טובים, והקירות והחלונות יהיו מבודדים ואטומים לרעש ולקור (אלא אם מצאתם דירה בת 50 שנה בבניין דירות מתפורר - אבל גם אז מחוייב בעל הנכס לעמוד בתנאים בסיסיים).

שכירות

רוב הנוחתים החדשים בקנדה ישכרו בית או דירה בתקופה הראשונה. השכירות בקנדה מוגנת בחוק וישנם כמה נקודות חשובות:

  • לא ניתן במקרים רבים להעלות את השכ”ד באופן משמעותי, או לפנות אתכם מהבית

  • במעמד החתימה על הסכם שכירות משלמים על 2 חודשים מראש (הראשון והאחרון)

  • השכירות בדרך כלל תהיה ל-12 מראש, ולאחר מכן תמשיך על בסיס חודשי

  • אסור לפנות שוכרים באונטריו אלא באחד המקרים הבאים (ואז בעלי הנכס מחויבים לשלם לכם חודש שכירות):

    • בעלי הנכס או בני משפחתם עוברים לגור בו בעצמם

    • הנכס נמכר, והבעלים החדשים עוברים לגור בו

    • הנכס עובר שיפוץ כללי

חוזה השכירות באונטריו חייב בדרך כלל להיות מנוסך לפי הנוסך הרשמי באתר הממשלתי.

טיפ: מכיוון ואתם מגיעים ללא היסטורית אשראי (קרדיט היסטורי) ולעיתים גם ללא עבודה, כנאה ידרשו מכם בעלי הנכס תשלום של כמה חודשי שכירות מראש (לפעמים עד 6). הכינו את הכסף מראש!

סוכני נדל”ן

בשונה מישראל, תהליך מציאת הבית/דירה לשכירות או קנייה נעשה כמעט לגמרי עם סוכן נדל”ן.
הסוכן שלכם יכוון אתכם לאזורים המתאימים לדרישות ולתקציב שלכם, וינהל את כל התקשורת עם בעל הנכס: כשתרצו לראות את הדירה בעצמכם, למשל, הסוכן יתאם עם הבעלים כך שתוכלו לבקר בשקט בדירה (יחד עם הסוכן כמובן) ללא כל נוכחות של בעלי דירה נרגנים.

גם בנושא עמלות הסוכן יש שינוי מרענן מישראל: העמלה של סוכן הנדל”ן איתן תעבדו משולמת תמיד ע”י בעל הנכס ולא על ידכם!

טיפ: בקשו מסוכן הנדל”ן שלכם שיצרף אתכם לאתר REALM שם תוכלו לראות את כל הנכסים באזור בו אתם מחפשים, בדומה לאתר יד 2 הישראלי.

חוקים וסכסוכים

באונטריו פועל בית משפט ייעודי לצרכי סכסוכים בין שוכרים ובעלי נכס, וישנם גם חוקים שמגנים על השוכר מפני עליית מחירים מוגזמת או פינוי. במקרה של סכסוך תדרשו לעבור תהליך גישור, ולאחריו ניתן לפנות לבית המשפט.
ההליכים בבית המשפט לדיור יכולים לקחת זמן רב, אך בזמן הזה השוכרים מוכנים מפינוי.

education

מסגרות חינוך

חינוך חובה חינם מתחיל בגיל 4 וכל הילדים זכאים לחינוך ציבורי (כשלהורים יש את כל סוגי הויזות למעט ויזת תייר) לילדים בגילאים צעירים יותר יש מסגרות פרטיות, מצוינות ותחת פיקוח.

במערכת החינוך בקנדה ישנם שני סוגי בתי ספר: ציבורי ופרטי.
שני הסוגים מצוינים!

מסגרת החינוך הציבורי נקבעת לפי כתובת המגורים שלכם. ישנן מפות מדויקות של אזורי הרישום ומידע על איכות בתי הספר בשנה החולפת. באזור טורונטו, למשל, תמצאו מגוון בתי ספר פרטיים יהודיים.

בהתאמה למספר הגדול של הישראלים באזור Vaughan או Thornhill, למשל, קיימים גם מוסדות חינוך (פרטיים וציבוריים) בהם יש אחוז גבוה מאוד של ישראלים, ולא נדיר לשמוע בהפסקות בבית הספר ילדים מדברים ביניהם בעברית.

קליטה במערכת

כשתגיעו לכאן, לפני שילדכם יוכלו ללכת לבית הספר, תתבקשו ללכת למרכזי Reception Centre; שם יקלטו את הילדים למערכת (כולל קליטה של התעודות וגליון הציונים מישראל), ויערכו להם מבחני ידע בסיסיים באנגלית ובמתמטיקה, כדי לדעת כמה סיוע הם צריכים באנגלית, ולאיזו רמה אקדמית הם מתאימים. הנה קישור למרכז שכזה באיזור York (האיזור של הישראלים), כולל פירוט התהליך והמסמכים שצריך להכין.

חשוב מאד להביא אתכם אבחוני קשב וריכוז או אחרים, ככל שישנם.

התהליך כולו נחמד ולא מלחיץ!

תפיסת החינוך

ברוכים הבאים למאה ה-21, בה הילדים הם באמת במרכז מערכת החינוך!
זה לא אומר שלהורים אין תפקיד או יכולת להיות מעורבים, אלא שכאן מאפשרים לילדים מרחב בחירה ועצמאות גדולים בבחירת מסלולי הלמידה. הנה כמה הבדלים מרכזיים בין החינוך העל-יסודי בישראל לזה שבאונטריו:

  • בכל בית ספר ישנם Guidance Counsellors - תפקידם להכיר את ילדכם ולעזור להם בבחירת מסלולי לימוד, כמו גם להתאים את הבחירות שלהם ללוחות הזמנים. כמעט בכל נושא ישנם 3 דרגות לימוד: מעשי, קולג’ ואקדמאי, והתלמידים בוחרים את הרמה לאחר ההתייעצות עם ה-Counsellor.

  • מי שזקוק לעזרה באנגלית ESL (English as second language) יקבל עזרה מצוינת בדמות שיעורים והקלות.

  • קנדה מתייחסת מאד ברצינות למי שזקוק לעזרה בלימודים (עקב הפרעת קשב, למשל) והתלמידים מקבלים המון כלים ועזרה.

  • כדי להיות זכאים לתעודת גמר תיכון, התלמידים צריכים לצבור מספר נקודות Credit: חלקן במקצועות חובה, והשאר בכל נושא שהילדים בוחרים (ויש המון!). התעודות שתביאו מהארץ יזכו את ילדכם בכמה נקודות כבר מההתחלה.
    זה קצת לא יאומן עבורנו, הישראלים, שתלמידים יכולים ללמוד בתיכון מקצועות כגון: עסקים, שפת סימנים, ייעוץ חינוכי, מכונאות, סביבה, לימודי אחיות…

  • אה, ואין מחנך.ת כיתה! וגם אין כיתה!! התלמידים הולכים לחדר שבו מתקיים השיעור אותו הם לומדים.

  • בכל סמסטר בוחרים התלמידים 4 מקצועות (זו לא טעות סופרים. א-ר-ב-ע-ה מקצועות בלבד), ואותם הם לומדים כל יום.
    כאשר הסמסטר נגמר, מסתיים גם הקורס, וזהו.

  • הכיתות קטנות משמעותית ממה שקורה בישראל ומבנה השיעור גם כן שונה: במקום הרצאה פרונטאלית (ומשמימה לעיתים), הילדים מקבלים חומר עבודה וצריכים להתמודד איתו. המורים.ות נמצאים כדי לעזור אישית לכל תלמיד שמבקש.

  • סביבת הלימודים שקטה, נעימה, בטוחה ותומכת (כמובן שישנם שינויים באיכות החינוך. פנו לאתר הדירוג לקבלת מידע בעניין).

  • עוד אנקדוטה: אין בבית הספר טקסים, חגים, יום השואה, רצח רבין, סדר פסח… בבית הספר לומדים.
    מה שכן, מאחר שבכל בית ספר ישנם ילדים ממדינות ועמים שונים, מערכת החינוך מציינת ומכבדת את החגים של כולם.

ובמאמר אישי: זה היה ממש מרגש לראות את הילדים שלנו מקבלים אחריות אמיתית על הקריירה הלימודית שלהם; לומדים מקצועות משמעותיים, וחושבים כבר מכיתה ט’ על העתיד האקדמאי שלהם.

נגענו כאן בנושאים החשובים, אך ברור שהקליטה במערכות החינוך מלאה פרטים.
נשמח לעמוד לרשותכם ולסייע ככל שנוכל.